06 4272 8479

Bosbad goed voor je gezondheid

Bosbaden. In Nederland een relatief nieuw begrip overgewaaid uit Japan. Van een paar uur tot een dagdeel (of langer) in het bos doorbrengen zonder al te veel te doen, behalve je zintuigen de kost geven. Daar gaat het over bij bosbaden.


Opladen in de natuur met een bosbad  

Bosbaden. In Nederland een relatief nieuw begrip overgewaaid uit Japan. Van een paar uur tot een dagdeel (of langer) in het bos doorbrengen zonder al te veel te doen, behalve je zintuigen de kost geven. Daar gaat het over bij bosbaden. 

In het land van de rijzende zon noemen ze deze rustgevende en helende tijdsbesteding Shinrin-Yoku. 

Met regelmaat kom ik er een artikel over tegen in een magazine (Flow, Psychologie magazine). Bosbaden is de trend van 2018 lees ik dan. En heel gezond, zeker voor mensen die veel stress ervaren door een drukke baan, gezinsleven en weinig tijd hebben voor bezinning en rust. 

De eerste keer dat ik van de term bosbaden hoorde, kreeg ik het beeld voor ogen van letterlijk in een bad zitten midden in het bos. Maar dat blijkt niet zo te zijn. Bosbaden heeft veel meer te maken met een mini retraite, opladen en ontstressen in een natuurlijke en groene omgeving. 

Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen een paar een uur wandelen in het bos en “bosbaden”?

Dat tijd doorbrengen in een natuurrijke groene omgeving je goed doet, is geen nieuws. Zelf organiseer ik al om deze reden iedere maand de Kompassie wandeling. Even opladen in de natuur door te wandelen en te genieten van alles wat je ziet en hoort. 

natuur

Zo wordt er over bosbaden gezegd dat dit een positief effect heeft op de afname van stresshormonen in je bloed, maar ook dat het bloeddrukverlagend kan zijn en het zou depressie en nervositeit tegen gaan.   

In Japan gaan ze dus een stuk verder dan alleen maar wandelen in een bosrijke omgeving. Met Shinrin-yoku, beleef je een klein deel van het bos met ál je zintuigen. Je zet je mobiel uit en je loopt zonder het volgen van een vaste route door de vrije natuur. Je neemt de tijd om bomen aan te raken, je staat regelmatig stil om te luisteren naar het leven in het bos. Je gaat op de grond zitten of liggen of je stapt met je blote voeten in een beekje om het water te voelen. 

Het mooiste is, zeggen ze, als je een paar uur kunt uittrekken om je helemaal over te geven aan het bos. Zonder iets te moeten, alleen maar te zijn met de natuur. Maar slechts twintig minuten bosbaden schijnt ook al een positief effect te hebben op je gezondheid.

Met interesse lees ik grote delen van het boek over bosbaden en de Japanse filosofische kijk op boek bosbadennatuurbeleven. Ik ben het eens met de uitleg dat we niet superieur zijn aan de natuur, maar er juist deel van uitmaken. Het is jammer dat we in onze gehaaste Westerse cultuur dit lijken te vergeten en ziek worden van de stress omdat we minder in contact staan met onze innerlijke en uiterlijke natuur. 

Bij de volgende mindfulness wandelingen die ik organiseer onder de naam Kompassie wandeling, zal ik wat elementen uit het bosbaden introduceren om samen het effect van het groen om ons heen op ons lichaam en stemming te ervaren. 

Meer lezen: 

  • Annette Lavrijsen, ’Shinrin-yoku, bosbaden en de helende kracht van de natuur’
  • Dr. Qing Li, ‘Shinrin-Yoku, De kunst en wetenschap van het bosbaden. Hoe de natuur je gelukkig kan maken. 

Mindfulness wandeling: 

1x per maand organiseer ik op een zaterdagochtend een mindfulness wandeling. Deelname is op donatie-basis. Klik hier voor de agenda en om je aan te melden. 

Meer weten of afspraak maken?

06 4272 8479