06 4272 8479

Haast je langzaam

Over de symboliek van de schildpad en hoe dit dier mij steeds weer herinnert dat het niet gaat om snelheid maar om aandacht.


Haast je langzaam

Als je me vraagt wat ik met schildpadden heb, dan zou ik tot een paar jaar geleden geantwoord hebben"vrij weinig". 
Inmiddels is dat veranderd, het is nog steeds niet mijn lievelingsdier, maar wel een dier dat veel voor me betekent. 


Ontmoeting met de schildpad

In 2004 kocht ik in Bali een prachtig een houtsnijwerk van een schildpad met een kleintje op haar rug. Waarom ik voor de schildpad koos en niet voor een dolfijn of boeddhabeeld verraste me zelf ook wel een beetje.

Het was een keuze op gevoel of misschien koos de schildpad wel voor mij ipv andersom!


Toen ik mijn praktijk voor massagetherapie in 2015 van Gouda naar Reeuwijk verhuisde zette ik de schildpad in mijn praktijkruimte. De schildpad als symbool voor wijsheid, vertragen en leven op haar innerlijk kompas. Precies wat ik mijn praktijk wil uitdragen.  


Dat de schildpad mij ook veel te zeggen heeft, daar stond ik tot voor kort niet zo bij stil ;-)  haast je langzaam


Don't hurry, be happy

Tijdens mijn opleiding bij Holos voor massagetherapeut gaf een docent na een confronterende behandeling mij een kaart met een schildpad die een lange weg voor zich had, met de tekst “don’t hurry, be happy”. 

Ik zat in een fase van heel veel willen bereiken in een hele korte tijd. Ik was ontzettend streng voor mezelf.
Weinig wat ik deed, vond ik goed genoeg en ik vond veel wat ik tot dan toe had bereikt maar matig.
De spreekwoordelijke lat had ik voor mezelf erg hoog gelegd, onbereikbaar hoog, zou ik nu zeggen. 


Het ontvangen van de kaart met de schildpad erop was een moment van bezinning en herkenning. In mijn hoofd en daarin alle gedachten en ambities die ik heb, wil ik in korte tijd grote stappen zetten. Maar de realiteit is dat ik iemand ben die de tijd nodig heeft om dingen te laten bezinken en eigen te maken. 


Nog meer schildpadden!
Toen ik mijn praktijkruimte ging delen met Jeanine Kouijzer, kwamen er nog meer schildpadden in de praktijk. Het was een ontzettend grappig toeval dat ook Jeanine iets met de schildpad heeft! Zo heet haar praktijk voor coaching bijvoorbeeld Atelier de Schildpad. Ze bracht o.a. meditatiekussens voor kinderen mee in de vorm van een schilpad.

 

Op de een of andere manier komt de schildpad steeds weer op mijn pad om mij te herinneren aan mijn natuurlijke tempo (en niet mijn gewilde tempo) … Langzaam en met aandacht. En als het me even te veel wordt, dan kruip ik net zoals mijn voorbeeld veilig in mijn introverte schild. 


Leren vertragen, meer bewustzijn in je leven 
Sinds dit 2017 geef ik naast massagebehandelingen om tot jezelf te komen ook mindfulnesslessen en -trainingen. En ook hier zie ik de symboliek van de schildpad weer terugkomen. Het vertragen, momenten nemen van bezinning door mediteren. En vertrouwen op je eigen innerlijke kompas. Want als we heel eerlijk zijn naar onszelf, dan weten we toch al heel veel - diep van binnen. 


Boekentip! 
Wil je meer lezen over de wijsheid van de schildpad? 
Dan kan ik je dit boek van harte aanraden. Het is met humor geschreven vanuit dierenpersonages. 
En veel praktische oefeningen die raakvlakken hebben met mindfulness. 

boek geheimen van de schilpad

De 7 geheimen van de schildpad,
geborgenheid vinden in jezelf

Schrijver: Aljoscha Schwarz en Ronald Schweppe. 


Mindfulness lessen
Wil je eens kennismaken met mindfulness en oefeningen leren hoe je kunt vertragen waardoor je weer meer rust en overzicht in je leven kunt aanbrengen?
Je bent van harte welkom bij mijn tweewekelijkse mindfulness lessen op de donderdagavond. 

Meer informatie hierover vind je in mijn agenda en mindfulness pagina 

 

Meer weten of afspraak maken?

06 4272 8479